Vaj Rrepke

Vaj Rrepke
Vaji I rrepkës ka aromë dhe shije të veçantë dhe djegëse. Ai është një preparat
100% natyror që nxirret nga shtrydhja në gjendje të ftohtë
e farave të rrepës bashkë me kokrrën e saj (produktin) në dy lloje, e kuqe dhe e
bardhë duke i shtuar gjithashtu edhe gjethet e saj, për mos t’i ndryshuar strukturën
e saj kimike dhe për të siguruar efektivitet maksimal në përdorimin mjekësor.
Bashkimi i të tre produkteve të rrepës, farës, kokrrës dhe gjetheve në procesin e
shtrydhjes është për për faktin e pranisë së një larmie substancash mjaft të
vlefshme në secilin prej nënprodukteve, duke paraqitur kështu një vaj perfekt dhe
të veçantë për dobitë që ka.
Përbërja:
- Vaj i avullueshëm me erë të fortë thumbuese që përmban (Phenyl + ethyl isothio
cynate + gloxide sangarin dhe përbërës revanin, të cilit i atribuohet efekti
antibakterial.
- Enzima më e rëndësishmja (Amylclylic Engyme).
- Një grup mineralesh dhe vitaminash, më të rëndësishmet: hekur, kalcium dhe
vitaminat A dhe C.

Efektet dhe indikimet:
1. Nisur nga shtimi i sasisë së urinës ndihmon në kongjestionin e fshikëzës dhe kuron sëmundjen e
gurëve dhe rërën.
2. Gjallëron qarkullimin e gjakut në pjesë sipërfaqësore të lëkurës, për këtë arsye shërben pozitivisht në
rastet e infektimeve dhe dhimbjeve reumatizmale, sidomos kur përdoret bashkë me vajin e qepës.
3. Përdoret si antivirusal në rastet ftohjes; kuron laringjitin sidomos kur përzihet me vajin e dalë nga gjethet
e ullirit dhe farave të rrushit.
4. Studime të shumta janë bërë për të konfirmuar efektëshmërinë e rrepës në mbrojtjen dhe parandalimin
e kancerit dhe sidomos në përdorimin e këtij vaji duke e përzier atë me vajin e gjetheve të ullirit dhe
vajin e Hilbes (bimë - bot. Trigonella Foenum).
5. Përdoret për mjekimin e kollës alergjike dhe acarimet e astmës dhe në mënyrë të veçntë kur përzihet
me vajin e lisënit (thyme).
6. Përdoret për zhdukjen e piklave (prenkave) dhe të morrave të kokes në bashkëveprim me vajin e
qepës.
7. Përdoret për kurimin e sterilitetit në mënyrë të veçantë tek gratë. Ia shton edhe më shumë efektin
përzierja me vajin e qepës dhe të majdanozit.
8. Përdoret për dobësim dhe për zhdukjen e yndyrnave, posaçërisht në regjionin e mesit, të ijeve dhe
barkut me efektivitet dhe për këtë qëllim në rastet e një mbipeshe të konsiderueshme përdoret
përzierja e mëposhtme:
Vaji i rrepër – vaji i koprës – vaji i farave të lirit – vaji i xhoxhobës, një lugë e madhe gjelle gjysmë ore
para ngrënies. Kjo dozë siguron jo vetëm tretjen e yndyrnave në trup por edhe përfton ndjesinë e të
qenurit i ngopur.
9. Shton sekretimin e qumështit, sidomos kur bashkohet me vajin e koprës dhe të glikanxos.
10. Përdoret në rastet e rënies së flokut: përzierje e vajit të rrepës me vajin e qepës.

Ruhet në temperaturën 15° C


Të mbahet larg përdorimit nga ana e fëmijëve